Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Εργασιακά δικαιώματα.Ως υπάλληλος έχω ορισμένες υποχρεώσεις.
Εφόσον τις φέρνω εις πέρας με επιτυχία, λογικό είναι να έχω και ορισμένες απαιτήσεις από τους εργοδότες, όπως καλύτερες προϋποθέσεις ασφάλισης.
Μετά από λίγες μέρες εργασίας το αφεντικό με ρωτάει: Ως τι θες να σε ασφαλίσω?
Κι εγώ η αφελής δεν ήξερα τι να του απαντήσω!
Ντροπή μου! Όχι μόνο επειδή του έδειξα άγνοια, αλλά επειδή δεν είμαι αδαής και ενώ γνωρίζω πολύ καλά την απάντηση, δεν την ξεστόμισα.
Δουλεύοντας στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών έγινα πιο έμπειρη πάνω σε αυτά τα θέματα και κατάλαβα πως ένας εργαζόμενος δεν οφείλει, του οφείλουν και μάλιστα πολλά.
Προτιμώ να πληρώνω εισφορά για τον ΟΑΕΔ κάθε μήνα μαζί με το ΙΚΑ και ας τον βρίζω από το πρωί μέχρι το βράδυ, παρά να είμαι ανασφάλιστη, ή να είμαι ασφαλισμένη για ημιαπασχόληση ενώ δουλεύω 6 ώρες την ημέρα, 5 μέρες τη βδομάδα.


Θερμή, θερμότατη παράκληση σε όποιον γνωρίζει ας μου πει δυο πράγματα παραπάνω για να μάθω κ εγώ να το χειρίζομαι καλύτερα το θέμα, γιατί είναι άδικο να με εκμεταλλευτούν και να τους πω κ ευχαριστώ!

Είπαμε Μικρό Μικρό.. αλλά όχι και χαζό!


*Στο τέλος έτσι θα γίνουν τα μαλλιά μου από την πολλή τη μ@λκια εδώ στην Ελλάδα!

7 σχόλια:

Mistirios είπε...

Καλώς ήρθες στην εργασιακή ζούγκλα!
Έτσι όπως έχουν γίνει (και θα χειροτερέψουν) τα πράγματα ότι ασφάλεια και να έχουμε στο τέλος θα πάρουμε ... (ας μείνω ευπρεπής).

Πρέπει να μας πεις ποιο είναι το αντικείμενο εργασίας σου, τι είδους θα είναι η σύμβαση (μερικής ή πλήρους απασχόλησης) για να μπορούμε να δώσουμε απά
ντηση της προκοπής.
Μία βόλτα πάντως από την επιθεώρηση εργασίας θα σου λύσει όλες τις απορίες άμεσα.

Skouliki είπε...

και εγω δεν πολυκαταλαβα
δουλευεις στον ΟΤΕ ανασφαλιστη ?

Gi Gaga Kouni Beli είπε...

Αν και 6ωρη, δικαιούσαι ασφάλιση 8ωρου, αλλά πολύ σωστά α μάθεις περισσότερα από την επιθεώρηση εργασίας

Dreamon είπε...

Welcome to the jungle που λέει και ο Mistirios.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας στην Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής σου. Εκεί θα σου πουν ακριβώς για αμοιβές, ασφάλιση κτλ. (από προσωπική εμπειρία είμαι αρκετά ικανοποιημένος από τη συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου εργασίας).

Καλύτερα να έχεις σύμβαση λογιστή ή βοηθού λογιστή ώστε να μετρήσει η προϋπηρεσία (για κάποια μελλοντική δουλειά ή προκήρυξη του δημοσίου αλλά και για ν' αποκτήσεις τη δυνατότητα για βιβλία ανώτερης κατηγορίας).

ΥΓ.: Έχω σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες αλλά δουλεύω σε λογιστήριο/γραμματεία/παιδί για όλες τις δουλειές ενός εργοστασίου.

Mousikoulis είπε...

Δεν έχει ντροπές σε αυτά τα θέματα! Κι εγώ δεν κατάλαβα ακριβώς το θέμα σου αλλά όπως και να έχει ασφάλεια δικαιούσαι και μην λέμε παλαβά!!!

Να απαντάς με ένα χαμόγλεο τύπου "παίρνω την ερώτηση σας ως ρητορική" και θα το πιάσει ο άλλος το υπονοούμενο ;)

Manolog3 είπε...

Sorry ρε παιδια αλλα εγω αλλο δεν καταλαβα, τι εννοει ως τι θελει να σε ασφαλισει???

Δηλαδη δεν ξερει ή γινονται και διακανονισμοι?? Ελεος τι αλλο θα ακουσουμε.

Από μικρό κι από τρελό είπε...

@ Mistirios: Ζούγκλααααα!!! Βασικά.. τα φέραμε από δω τα φέραμε από κει σήμερα με το αφεντικό βρήκαμε μια σχεδόν μέση λύση που την αποδεχόμαστε κ οι 2. Είναι μια λύση αρκετά μαγειρεμένη, αλλά βολεύει σχεδόν και τις 2 πλευρές.


@ Skouliki: όοοχι στον ΟΤΕ δουλευα παλαιότερα με όοοολες τις "παροχες" και τώρα είμαστε στο περίπου όλες τις παροχες!


@ Gi Gaga Kouni Beli: αααχ αυτή η επιθεώρηση εργασίας!@ Dreamon: κ εσύ ζούγκλα???? αντε να δούμε ποιος θα επικρατήσει!!! δίαβασε το ΥΓ μου πιο κάτω!!!!!!!!!!@ Mousikoulis: ΘΕΟΣ είσαι! έγραψες!!!! Τώρα θα την έχω έτοιμη την απάντηση μου!!!!!!!


@ Manolog: γίνονται κ διακανονισμοί... άστα... με πρόφαση την κρίση... όλα είναι δυνατά! Βλακεία αυτό φυσικά..

Τι να κάνεις όταν οι επιλογές σου είναι ή σε ασφαλίζω για λιγότερες ώρες ή παίρνεις πόδι????? όχι πες τώρα!


Σας ευχαριστώωωω παρα πολύ!!!

ΥΓ: όλως παραδόξος, πως γίνεται αυτό δεν ξέρω(!), κάνω ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που λέει ο αγαπητός Dreamon στο δικό του ΥΓ, όχι σε εργοστάσιο, αλλά σε γραφείο.